Mot slutten av det 19. århundre tok japanismen Europa med storm. Da Paris-utstillingen I 1867 var i gang var japansk kunst kommet på mote og hadde utviklet seg til rene manien.
Japanisme og interessen for japansk kunst og kultur vokste til et verdensomspennende fenomen, dette nådde også de nordiske landene og selvfølgelig også Norge.
Det kom utstillinger på rad og rekke med fokus på Japan. Utstillingenes hovedmål var å fungere som en arena hvor folk kunne komme og lære om ulike aspekter ved den japanske kunst og kulturen. Over hundre år etter er det tydeligvis fortsatt Japan-mani.
Søndag 3. mars var det japansk kulturdag på museet i Drammen og folk strømmet til i strie strømmer, interessen var over all forventning. Det ble vist et bredt spekter av japansk kunst og kultur. Her vises noen få glimt fra dagen.
Før det hele startet, tok vi en tur innom den japanske hagen som ligger på museumsområdet. Hagen er like vakker om vinteren som resten av året.
Det ble vist flere imponerende bonsai trær fra den norske bonsai-foreningen.
Mange flotte ukiyo-e (tresnittbilder) var også utstilt. En av mine oppgaver var å kreere ikebana arrangementer som skulle passe til noen av bildene. Her som vist over:
Nageire arrangement.
Fristil.
Tema: vinter.
Laget etter bildet til venstre (vinter landskap).
Ukibana "vann" arrangement.
Fristil.
Abstrakt form.
Laget etter bildet over til høyre.
Tema: vintermåne.
I måne-container.
Laget etter nattbildet over.
Her er jeg i gang med mitt ikebana foredrag.
Stor interesse for ikebana. Det ble til slutt så fullt at ikke alle kom inn.
Deretter holdt jeg demonstrasjon hvor jeg prøvde å vise hvor mangfoldig ikebana kunsten virkelig er. Jeg la vekt på Hinamatsuri (jentas dag) siden det var 3. mars.
Det var utrolig mye å få med seg- hele 15 ulike kulturinnslag.
Blant annet konserter ved Yukiko Mikami, fiolinist ved den norske opera og koto ved Liv Lande.
Det ble en fantastisk spennende dag, takk til Drammen museet og alle bidragsyterne.
Hilsen Sensei